Zece lucruri pe care nu ai voie să le faci in sarcină

Credeai că perioada de sarcină este una în care ești privilegiată și totul îți este permis? Ba dimpotrivă! Pentru siguranța ta și a copilului din burtică există o listă de lucruri care îți sunt interzise. Nu e cazul să te sperii și să te frustrezi. Gândește-te că nu vei fi însărcinată pentru totdeauna și că vei putea reveni la cele mai multe dintre acestea. Iată și decalogul interdicțiilor:

  1. Nu consuma alimente precum: carne crudă și fructe de mare (inclusiv sushi!), pești cu nivel ridicat de mercur (macrou, pește-spadă, rechin), preparate care conțin ou crud, brânzeturi moi (roquefort, feta, gorgonzola, camembert, brie, queso blanco și queso fresco), produse lactate nepasteurizate. Riscurile consumului acestor alimente se numesc contaminare cu listeria, salmonella, toxoplasma gondii.
  2. Nu consuma alcool! Nici măcar bere. Alcoolul trece rapid din fluxul sanguin în placentă și, prin cordonul ombilical, direct la bebeluș, căruia îi poate afecta creierul și organele aflate în dezvoltare. Riscurile sunt uriașe: avort, naștere prematură, defecte la naștere, leziuni cerebrale ireversibile sau chiar nașterea unui copil mort.
  3. Nu lua medicamente! Unele dintre ele (inclusiv suplimentele alimentare) îi pot dăuna copilului din burtică. Înainte de a lua orice produs farmaceutic adresează-te medicului și ține cont de recomandările acestuia.
  4. Nu fuma, nici activ și nici pasiv! În fumul de țigară există circa 4.000 de substanțe chimice între care multe sunt cancerigene. Expunerea la fum de țigară în timpul sarcinii poate duce la avort, naștere prematură, greutate scăzută la naștere, sindromul de moarte subită a sugarului, probleme de învățare sau comportamentale pe măsură ce copilul crește.
  1. Nu schimba nisipul din litiera pisicii! Fecalele acesteia pot transmite o boală parazitară rară: toxoplasmoza. Este de preferat ca altcineva din familie să facă acest lucru. Dacă este musai să o faci, poartă mănuși și spală-te bine pe mâini după încheierea acestei operațiuni.
  2. Nu exagera cu consumul de cofeină! Și nu e vorba doar de cafea ci și de ceai sau de unele băuturi carbogazoase. Dacă nu poți renunța total la cafea, măcar limitează-te la o singură ceașcă pe zi. Dimineața. Ca să nu avem vorbe cu insomnia…
  1. Nu vopsi! Probabil că vei vrea să te implici în amenajarea camerei copilului. Reține că în acest fel te expui la toxicitatea vopselei și a solvenților. Așa că lasă treburile acestea în seama altcuiva.
  2. Nu purta încălțăminte cu tocuri inalte! Pe măsură ce burtica îți crește, ți se schimbă centrul de greutate. Adaugă la acest inconvenient și umflarea gleznelor. Împreună vor însemna nesiguranță la mers și risc de accidentare.
  3. Nu face băi fierbinți și saună! Or fi ele relaxante, dar o temperatură ridicată a corpului în primul trimestru poate avea ca și consecință defecte ale copilului la naștere.
  4. Nu sta prea mult în picioare și nici așezată! Ambele situații provoacă probleme: umflarea gleznelor sau circulație venoasă deficitară. Pauzele scurte și dese sunt ideale. Dacă ai stat prea mult în picioare, odihnește-le așezate pe o pernă, în unghi de 45 de grade fața de corp. Dacă ai stat prea mult așezată, deplasează-te timp de câteva minute.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *