Vinul fiert, băutura care ne aduce mai aproape, de sărbători

Sărbătorile de iarnă au un farmec aparte, nu doar din punct de vedere emoțional, religios sau comercial, ci, de cele mai multe ori, culinar. Mâncarea cu gust de acasă și băuturile cu mirosul dulce-înțepător al mirodeniilor dichisite fac ca sărbătorile de iarnă să fie cel mai așteptat moment din an pentru mulți dintre noi.

Ce-ar fi Crăciunul fără Moș Crăciun? Dar fără vin fiert? Acea licoare bahică, iubită de bărbați și femei din întreaga lume, consumată cu mare spor în târgurile de Crăciun de pretutindeni. “Glühwein”, cum îl numesc nemții sau austriecii, „mulled wine”, cum îi spun britanicii sau “vin fiert”, denumirea românească, este cea mai apreciată băutură de iarnă în întreaga lume.

Iată mai jos o rețetă delicioasă, cu care îi vei încălzi pe toți cei care îți vor călca pragul de sărbători:

Ingrediente

1 sticlă 750 ml vin rosu sau alb

3 linguri zahăr

3 mere mici

1 portocală

Condimente vin fiert

10 cuișoare

10 boabe piper negru

2 boabe nucsoară

3 boabe cardamom

1 steluță anason

1/2 linguriță coriandru

1 baton scorțișoară de 10 cm

Porții: 3 căni

Mod de preparare:

  1. Pregatiti amestecul de condimente pentru vin sau folosiți un amestec gata cumpărat.
  2. Se scoate cotorul de la mere pentru a le felia mai ușor, folosind instrumentul special pentru acest lucru. Se taie merele și portocala felii.
  3. Se pune vinul cu zahărul într-o oală cu fund gros și se dă la foc mediu pentru a se încălzi.
  4. Se pun condimentele într-o tigaie și se încălzesc pe foc mediu până se simte mirosul lor. Nu trebuie prăjite! Cum simțiți că încep să degaje miros le aruncați în vin.
  5. Se lasă vinul cu arome să se încălzescă până vedeți pe marginea oalei că se formează mici bule, cam 5 minute.

* vinul nu trebuie să fiarbă în timpul prepararii, se va evapora alcoolul.

  1. Se adaugă feliile de fructe, se pune un capac și se lasă alte 5 minute pe foc, dar cu capac de data aceasta, să nu se evapore tot alcoolul.
  2. Se pune în cani printr-o strecurătoare. Se așează în căni și câteva felii din fructele fierte. Se decorează cu felii de portocală proaspete și batoane de scorțișoară. Se servește fierbinte!

* se poate adăuga zahăr în pahare dacă nu e suficient de dulce; e mai bine așa, fiecare iși îndulcește vinul după propriul gust!   

** restul fructelor fierte în vin se mănâncă la sfârșit, sunt tare bune, nu trebuie aruncate.

Text de Carmen S. – redactor femeiintendinte.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *