Vinul alb versus vinul roșu: care e mai sănătos

De-a lungul anilor, una dintre cele mai consumate băuturi – vinul – a fost folosită nu numai pentru scopuri recreative, ci și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății. Consumul moderat de vin este strâns legat de longevitate, prevenirea cancerului și îmbunătățirea sănătății mintale.

Astăzi vom vorbi despre două dintre cele mai comune soiuri de vin, alb și roșu, și vom prezenta beneficiile pe care le are fiecare pentru sănătate, comparativ. Pe lângă culoare, diferența este dată și de valoarea nutritivă a fiecăruia, vinul roșu conținând o cantitate mai mare de minerale și vitamine. În schimb, vinul alb are mai puține calorii.

Beneficiile pe care le are vinul alb asupra sănătății sunt:

Îmbunătățește funcția pulmonară

Consumul de vin alb este asociat cu îmbunătățirea funcției pulmonare. Antioxidanții prezenți în vinul alb ajută la menținerea țesuturilor sănătoase și, prin urmare, promovează respirația îngreunată. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Buffalo, substanțele nutritive din vinul alb au capacitatea de a îmbunătăți starea de sănătate a plămânilor, ajutând la funcționarea lor la capacitate maximă.

Protejează inima

Un studiu recent a arătat că consumul de vin alb este benefic pentru sănătatea inimii. Reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare cu până la 25%.

Stimulează pierderea în greutate

Antioxidanții – quercetinul și resveratrolul – prezenți în vinul alb stimulează pierderea în greutate. Consumul a două pahare de vin alb, zilnic, ajută la menținerea greutății într-o manieră sănătoasă.

Previne anumite tipuri de cancere

Un alt beneficiu major pe care-l are consumul moderat de vin alb este acela că previne dezvoltarea anumitor tipuri de cancere. Flavonoidele din vinul alb au proprietăți antioxidante, care protejează corpul împotriva anumitor forme de cancer, în special a cancerului intestinal.

Beneficiile pe care le are vinul roșu asupra sănătății sunt:

Îmbunătățește sănătatea inimii

Polifenolii, resveratrolul și quercetinul – substanțe prezente în vinul roșu – au capacitatea de a proteja inima împotriva bolilor cardiovasculare. Acești antioxidanți din vinul roșu ajută la încetinirea progresiei aterosclerozei. Mai mult, se spune că un pahar de vin roșu pe zi menține sănătatea inimii.

Menține sub control diabetul zaharat de tip 2

Consumul de vin roșu poate ajuta la încetinirea trecerii glucozei prin intestinul subțire și apoi prin circulația sangvină. Acest ajutor încetinit împiedică creșterea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Previne creșterea nivelului colesterolului

Consumul controlat și moderat de vin roșu poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol bun (HDL) și la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL). Aceasta, la rândul său, contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

Vinul alb versus vinul roșu: care este mai sănătos?

Unele studii au arătat că vinul este mult mai sănătos decât lichiorul și berea. Însă, care vin este mai sănătos, cel roșu sau cel alb? Concuzia la care s-a ajuns este că vinul roșu este câștigător. Dar asta nu înseamnă că vinul alb este nesănătos. Atât vinul roșu, cât și cel alb pot fi benefice pentru sănătate atâta timp cât sunt consumate într-o manieră moderată și controlată.

Cu toate acestea, în comparație cu vinul alb, vinul roșu este mai benefic pentru sănătatea inimii datorită prezenței resveratrolului, un puternic antioxidant. Vinul alb, deși conține și el antioxidanți, este într-o cantitate limitată pe măsură ce pielița strugurilor este îndepărtată după ce strugurii sunt zdrobiți.

Articol realizat de Sanziana C – redactor femeiintendinte.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *