Tot ce trebuie să știi despre chisturile ovariene

Un chist ovarian este o acumulare de lichid într-o structură închisă, asemănătoare unui săculeț, care se dezvoltă în zona ovarelor. Dimensiunile pot varia de la cea a bobului de mazăre până la formațiuni impresionante, de mărimea unei portocale. Apar frecvent la femeile aflate la vârsta fertilă, dar nu exclude total și alte categorii de vârstă. În majoritatea cazurilor chisturile ovariene sunt mici și inofensive și de obicei nu sunt însoțite de simptome care să atragă atenția. Acestea sunt chisturile ovariene funcționale, care fac parte din ciclul menstrual normal. Există două tipuri de chisturi ovariene funcționale: foliculare și luteale. 

* Chisturile foliculare sunt cele mai des întâlnite, fiind parte a procesului normal al producerii de ovule. Ovulul se formează într-un folicul ce conține lichidul care îl protejează în procesul de maturizare. Când ovulul este eliberat, folicului „se sparge” și în mod normal se eliberează și de fluid. Uneori foliculul fie nu eliberează ovulul, fie nu se golește de lichid și nu se micșorează după eliberarea ovulului. În acest fel se formează chistul folicular.

* Chisturile luteale sunt mai puțin obișnuite și sunt formate din țesutul rămas după eliberarea ovulului. Acest țesut se umple cu sânge, dar în mod normal dispare în câteva luni. Totuși, uneori chisturile de acest tip se pot rupe sau diviza, provocând durere bruscă și sângerare.

Cealaltă categorie de chisturi ovariene sunt cele patologice, iar acestea, de regulă, trebuie îndepărtate chirurgical. Pot fi chisturi dermoide sau cistadenoame. Cele dintâi se formează din celule care se înmulțesc, dar sunt de obicei de natură benignă, fiind caracteristice femeilor cu vârsta sub 30 de ani. Celelalte – cistadenoamele – se dezvoltă din celule care acoperă partea exterioară a ovarului. Unele sunt umplute cu o substanță groasă, asemănătoare mucusului, în timp ce altele conțin un lichid apos. În loc să crească în interiorul ovarului, cistadenomele sunt de obicei atașate de ovar de o tulpină. Existând în afara ovarului, pot crește destul de mari. Rareori sunt canceroase, dar trebuie îndepărtate chirurgical. Cistadenomele sunt mai frecvente în rândul femeilor cu vârsta peste 40 de ani.

Așa cum am precizat anterior, chisturile ovariene în general nu au o simptomatologie specifică, diagnosticarea făcându-se adesea în cadrul unui examen clinic de rutină sau cu prilejul efectuării unei ecografii. Cu toate acestea, dacă există simptome, nu sunt întotdeauna utile în diagnosticare, pentru că și endometrioza are simptome similare:

  • menstre neregulate și posibil dureroase;
  • dureri în regiunea pelvisului, coapselor și zonei inferioare a spatelui. Pot fi dureri persistente sau intermitente, înainte sau după menstre;
  • durere pelvină în timpul actului sexual sau după;
  • probleme intestinale (dureri la defecație, senzația de presiune pe intestine), abdominale (balonare, senzație de greutate în abdomen), probleme urinare (nevoia de a urina frecvent sau probleme în golirea completă a vezicii);
  • anomalii hormonale (modificări ale creșterii sânilor și părului de pe corp);
  • simptome asemănătoare sarcinii: greață, sensibilitatea sânilor.

Tratamentul chisturilor ovariene depinde de vârsta pacientei, de mărimea chistului și de severitatea simptomelor. Uneori este suficientă doar supravegherea medicală pentru a urmări dacă chistul a dispărut singur, alteori este nevoie de intervenție chirurgicală pentru eliminarea lui. Acest din urmă lucru poate fi realizat fie laparoscopic, fie printr-o laparotomie.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *