Rănile pe col, o problemă des întâlnită de la vârstă fragedă

Termenul de „rană pe col” nu este ceea ce pare. Și în niciun caz nu este un diagnostic. Mai degrabă este o etichetă pe care ginecologul o folosește pentru o patologie foarte largă, care poate fi acută sau cronică. Rana nu este o rană ci o inflamație sau o zonă congestivă mai roșie a unei zone a colului sau a întregului organ, având cauze diverse. Implicați pot fi atât factorii mecanici (chiuretaje, nașteri, traumatisme ale colului) cât și cei infecțioși.

Colul lezional – aceasta fiind denumirea corectă, medicală – apare cel mai frecvent la femeile tinere, cu vârste între 25 și 35 de ani, dar și la adolescente. La acestea din urmă diagnosticul nu are nimic patologic, fiind în cele mai multe cazuri vorba despre prezența mucoasei endocervicale, din interiorul canalului cervical, la suprafața externă, vizibilă, a colului uterin. Situația nu impune niciun fel de tratament – și în niciun caz cauterizarea, cândva atât de practicată  – ci doar o urmărire  colposcopică și citologică anuală.

Nu există o simptomatologie specifică în cazul colului lezional, care să trimită pacienta la medic. De obicei se constată prezența acesteia întâmplător, în cadrul unor examinări care vizează alte aspecte reclamate de aceasta, cum ar fi tulburările de ciclu menstrual, o suspiciune de sarcină sau dureri la nivelul abdomenului inferior. Prima măsură care se ia este efectuarea examenului secreției vaginale, rezultatul acestuia putând stabili tratamentul corect ce va fi administrat pentru rezolvarea problemei. Dacă sunt implicate infecții precum cele cu candida, trichomonas, chlamydia sau  gonococ – infecții care se transmit pe cale sexuală – tratamentul va trebui să îl urmeze și partenerul.

O astfel de infecție, daca este tratată, nu are impact asupra sănătății ulterioare. Însă, netratată, se poate croniciza și poate duce la o diminuare a imunității locale față de alți agenți infecțioși, cu mult mai periculoși, cum este virusul Papilloma Uman (HPV). De asemenea, o infecție de acest tip, netratată, poate fi în timp cauză de infertilitate.

În situațiile în care este voba despre o leziune macroscopică la nivelul colului uterin, se va recomanda examenul Babeș-Papanicolau și cel colposcopic. Dacă acesta din urmă pune în evidență modificări patologice, în următoarea etapă se va recurge la metode de diagnostic invazive (biopsie cervicală, excizie cu ansa diatermica, conizație) care pot infirma sau confirma o leziune premalignă sau malignă.

În privința factorilor mecanici care pot conduce la col lezional, în afara chiuretajelor sau nașterilor, inflamațiile pot fi produse inclusiv de folosirea excesivă a tampoanelor intravaginale. Acestea modifică flora vaginală saprofită în noul mediu creat de prezența tamponului, care este anaerob.

Tocmai pentru că impactul psihologic al etichetei de „rană pe col” este foarte mare, se subliniază faptul că în majoritatea cazurilor este vorba despre o situație trecătoare, tratabilă. Și că nu este cazul să vă stresați înainte de a avea reale motive.  

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *