Mâncatul pe fond nervos, o problemă a societății moderne

Mâncatul pe fond nervos este un subiect despre care se discută tot mai mult în ultima perioadă. Nutriționiștii atrag atenția că un număr tot mai mare de oameni mănâncă nu atunci când le este foame, ci atunci când sunt nervoși, când se află într-o situație stresantă sau când se plictisesc. Acest obicei este unul nesănătos, un obicei care poate duce la apariția mai multor probleme de sănătate.

Foame sau anxietate?

Potrivit unui studiu publicat recent:

  • o mare parte din populație mănâncă pentru a-și calma anxietatea.
  • ocazional, oamenii au poftă de alimente care sunt foarte dulci sau foarte sărate, deoarece creierul caută satisfacția cu acea doză de endorfine sau serotonină. Este o satisfacție instantă și de scurtă durată.
  • în concluzie, există persoane care suferă de anxietate cronică care nu este detectată. Acest tip de neliniște găsește o scăpare prin alimentație, dezvoltând în special comportamente compulsive și nesănătoase.

Diferența dintre foame și anxietate este că foamea reală apare când corpul are nevoie de mai multă energie. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce trec orele și corpul arde rezervele de calorii pe măsură ce își desfășoară activitățile zilnice. În schimb, anxietatea provoacă un sentiment brusc de foame. Simți instant nevoia de a mânca ceva, chiar dacă în urmă cu 5 minute ai terminat de mâncat, senzație care crește în intensitate în special în timpul nopții.

Când îți e foame, dai corpului tău cantitatea de hrană de care are nevoie. Din acest motiv, când te simți plină, te oprești din a mai mânca. Iar când ești anxios sau stresat, vei continua să mănânci excesiv, ca și cum nu ai mâncat nimic toată ziua. Ca urmare, anxietatea te va determina să mănânci o cantitate de mâncare mult mai mare decât este necesar.

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *