Măceșul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști medicinali de la noi din țară. Bobițele roșii sunt bogate în vitamine (A, B6, C, E, K), minerale (potasiu, sodiu, zinc, fosfor, magneziu, calciu, fier), fibre și antioxidanți, substanțe nutritive care au efecte pozitive asupra sănătății, și anume:
Menține inima sănătoasă
Conform unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică, măceșul poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Substanțele nutritive prezente în bobițele roșii îmbunătățesc valorile tensiunii arteriale sistolice și reduc nivelul de colesterol rău.
Previne efectele negative ale diabetului zaharat
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc mai mare de obezitate și hipertensiune arterială. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Fiziologie, cercetătorii au descoperit că boabele de măceș sub formă de pudră reduc acumularea de celule grase în ficat. În plus, compușii prezenți ajută la normalizarea nivelurilor de zahăr din sânge.
Reduce riscul de obezitate
„Consumul zilnic de măceșe (sub diverse forme) ajută la scăderea grăsimii abdominale, a grăsimii viscerale abdominale, a greutății corporale și a indicelui de masă corporală”, potrivit unui studiu publicat în publicația Diabetul, sindromul metabolic și obezitatea: obiectivele și terapia.
Îmbunătățește imunitatea
Boabele roșii (măceșul) este o sursă excelentă de vitamină C, vitamină care ajută la tratarea inflamației și întărirea imunității. De asemenea, previne și scurtează durata simptomelor de răceală și gripă.
Ajută în tratarea problemelor gastrointestinale
Problemele gastrointestinale includ constipația, diareea, ulcerul la nivelul stomacului, calculii biliari, afecțiunile rinichilor și problemele vezicii biliare. Conform unui studiu din 2017, substanțele nutritive prezente în măceș încetinesc contracția mușchilor intestinali, tratând astfel problemele gastrointestinale.
Articol realizat de Sânziana C. – redactor femeiintendinte.ro
Lasă un răspuns