Investigații și teste pentru infertilitatea feminină

În cele mai multe dintre cazuri, infertilitatea nu mai este un diagnostic de temut, multe dintre cupluri îndeplinindu-și visul de a deveni părinți. Condiția cea mai importantă pe care acestea au îndeplinit-o fiind cea de a merge, la timpul potrivit, la un medic specialist în infertilitate.

Ca orice început, mulțimea analizelor și investigațiilor recomandate de către medic poate fi copleșitoare pentru că implică eforturi emoționale, dar și financiare. Sunt investigații ce necesită timp și implică cei doi parteneri.

Despre ce reprezintă aceste investigații, care sunt cele mai reprezentative astfel de teste pentru depistarea infertilității feminine am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

De foarte multe ori, prima vizită în cabinetul medicului specialist în infertilitate are loc după ce femeia a împlinit 35-38 de ani când, este important să se știe, fertilitatea femeii intră pe o curbă descendentă. Investigațiile pentru depistarea infertilității feminine încep cu alcătuirea profilului hormonal pe baza unor analize amănunțite de sânge – hemoleucogramă, VSH, determinarea grupei sangvine și a Rh-ului, analizele pentru hepatitele B și C, sifilis, HIV, vitamina D3, cele pentru determinarea valorilor AMH sau hormonului anti-Mullerian, FSH sau hormonului foliculostimulant , LH sau hormonului luteinizant, progesteronului, estradiolului, prolactinei, testosteronului, TSH, T3,T4, ne-a spus dr. Vythoulkas.

LH este hormonul ce acționează și stimulează ovarele și testicule, iar nivelul acestui hormon din sânge sau urină oferă, de asemenea, informații concludente despre fertilitatea unei persoane, fie că e vorba de femeie sau bărbat;
FSH reglează producția de ovule la nivelul ovarelor și reglează ciclul menstrual;
Estradiolul și progesteronul sunt hormonii cu rol important în buna funcționare a sistemului reproducător feminin;
Prolactina are rolul de a declanșa și menține secreția lactată;
TSH, T3, free T4 sunt hormoni specifici glandei tiroide, cu rol important în buna funcționare a acestui organ;
AMH este un marker semnificativ al rezervei ovariene rămase;

Testul CA125 este un marker ale cărui valori ridicate dau indicii despre existența endometriozei, una dintre cauzele infertilității de tip feminin;

Șirul investigațiilor continuă cu examinarea zonei pelviene și a organelor pelviene pentru a înlătura orice suspiciune despre o posibilă anomalie structurală, evaluarea cervixului pentru a depista blocajele de la nivelul trompelor uterine, vâscozitatea mucusului cervical, eventuala existență a anticorpilor antispermă, depistarea unor chisturi la nivelul colului sau a unei răni nedepistate în trecut, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

Ecografia transvaginală, examenul de secreții și testul Papanicolau sunt deosebit de importante pentru depistarea eventualelor anomalii de la nivelul uterului sau ovarelor, pentru excluderea unor infecții incompatibile cu sarcina – Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma.

Histerosalpingografia este o investigația radiologică ce verifică starea uterului și a trompelor uterine. Investigația presupune introducerea în colul uterin a unui tub subțire apoi, cu ajutorul unei seringi, se introduce prin canulă, în uter, substanța de contrast. Când aceasta pătrunde în trompele uterine și va umple cavitatea uterului, medicul face imaginile radiografice necesare stabilirii unui diagnostic. Aceasta metodă, a punctat dr Vythoulkas, combină histerografia, adică examenul radiologic al uterului, cu salpingografia, adică examenul radiologic al trompelor.

Nu mai puțin importante sunt analizele de secreție vaginală pentru determinarea unor infecții de la nivelul vaginului sau colului uterin cum sunt cele pentru determinarea Chlamydiei, Mycoplasmei sau Ureaplasmei, streptococului hemolitic grup B și, foarte important, examenul Papanicolau, pentru excluderea unor modificări precanceroase de la nivelul colului uterin, ne-a spus dr. Vythoulkas.

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *