(interviu) Prevenția și diagnosticul cancerului mamar

Am discutat cu Prof. dr. Emanuel Sporn – medic specialist chirurgie generală în cadrul spitalului privat Wiener Privatklinik din Viena, Austria, cu supraspecializare în chirurgie oncologică despre prevenția și diagnosticul cancerului mamar.

  1. Cum este definit astăzi cancerul de sân?

Cancerul de sân este cea mai frecventă boală malignă la femeie. Cu toate acestea, poate fi adesea depistat prin multe mijloace, cum ar fi palparea, mamografia, sonografia și RMN în stadii incipiente și poate fi tratată eficient prin chirurgie, chimioterapie, terapie endocrină, terapie țintită (anticorpi) și radioterapie. Când este detectat într-un stadiu incipient, majoritatea pacientelor pot fi vindecate în zilele noastre.

  1. Care sunt principalele teste care detectează cancerul de sân în stadiile incipiente?

Cele mai importante teste pentru depistarea cancerului de sân sunt mamografia și sonografia sânilor. În plus, RMN-ul este benefic pentru multe paciente. Autoexaminarea este, de asemenea, recomandată frecvent.

  1. Screening-ul sânilor a dus la scăderea numărului de cazuri de cancer la sân? Ne puteți oferi un procent?

Numărul cazurilor de cancer de sân nu poate fi scăzut prin screening, dar cancerul de sân poate fi detectat mult mai devreme și, prin urmare, mai multe paciente pot fi vindecatăe și putem astfel îmbunătăți rata de supraviețuirea după diagnosticarea cu  cancer de sân.

  1. Care sunt cele mai moderne tratamente utilizate în cancerul de sân și care dintre acestea au cele mai bune rezultate?

În prezent, oferim pacienților noștri tratament individualizat/personalizat, care depinde de mărimea și tipul tumorii. Tratamentul multidisciplinar cu tehnici moderne de chirurgie (chirurgie de conservare a sânului, biopsie a nodului santinela etc.), noi agenți chimioterapeutici și tratament cu anticorpi și terapie endocrină, precum și radioterapie individualizată ne permit să obținem cele mai bune rezultate.

  1. Care este rata de supraviețuire la pacientele diagnosticate cu cancer de sân și cele care au făcut o operație de mastectomie?

Pacientele aflate într-un stadiu incipient nu necesită mastectomie și pot fi tratate eficient prin intervenția chirurgicală conservatoare a sânului combinată cu radioterapia în comparație cu mastectomia.

În subgrupul de pacienți putem atinge rate de supraviețuire de 5 ani până la 90-95%.

  1. Șocul unei femei diagnosticate cu cancer de sân este puternic. Ce soluții ar trebui să ofere un spital în astfel de cazuri?

Pacienții diagnosticați cu cancer de sân trebuie să discute cu medicii care sunt pe de o parte specializați în tratamentul cancerului de sân și care, pe de altă parte, au empatie pentru pacient.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *