Endometrioza și infertilitatea

Despre cauza exactă a endometriozei nu se știu prea multe lucruri. Ce se știe cu certitudine este că  provoacă durere (deși uneori poate fi chiar asimptomatică) și reprezintă una dintre principalele cauze de infertilitate. Subiect asupra căruia ne oferă informații dr.  Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Endometrioza este o boală debilitantă foarte frecventă care apare, potrivit statisticilor, la 30 – 40% din populația feminină din întreaga lume. Afecțiunea este reprezentată de migrarea endometrului (mucoasa care căptușește interiorul uterului) către trompele uterine, ovare, perete abdominal, intestine sau vezica urinară. Simptomele endometriozei includ dismenoree (durere în perioada menstruală), durere în timpul actului sexual și durere pelvină cronică, durere de spate și balonare, durere de cap și oboseală cronică, sângerări menstruale neregulate, urinări sau scaune cu sânge. ”Diagnosticul de endometrioză poate fi suspectat pe baza simptomelor, însă confirmarea vine doar în urma examenului histopatologic”, precizează dr. Andreas Vythoulkas.

Din păcate, endometrioza afectează mai cu seamă femeile tinere (25-35 de ani). În stadiile sale avansate ea duce la infertilitate, un preț plătit scump pentru durerile menstruale ignorate pe parcursul anilor și neinvestigate.

Tratamentul endometriozei are în vedere stadiul acesteia. În faza incipientă specialistul prescrie tratamente cu mai multe clase se substanțe, inclusiv tratament hormonal. Dacă tratamentul se dovedește a fi ineficient sau dacă exista riscul afectării unui organ vital, se impune intervenția chirurgicală pentru că viața pacientei poate fi în pericol. Această intervenție nu vizează îndepărtarea chirurgicală a uterului și ovarelor (histerectomie totală) ci doar excizia completă a leziunilor endometriozice.

Ce opțiuni are o femeie care suferă de endometrioză și căreia boala i-a afectat fertilitatea? ”În funcție de stadiul bolii, specialistul în infertilitate poate propune mai multe variante. Dacă endometrioza este într-o fază incipientă și rezerva ovariană nu este încă grav afectată, se pot recolta ovocite și se pot crioconserva, urmând ca, atunci când pacienta își va dori, să se apeleze la tehnici de reproducere umană asistată în vederea obținerii unei sarcini. Dacă rezerva ovariană este scăzută, se poate apela la hiperstimulare, urmând ca mai apoi să se încerce obținerea sarcinii prin inseminare. În cazurile de endometrioză moderată către severă se recomandă câteva cicluri de stimulare ovariană cu inseminări intrauterine și – în caz de eșec – fertilizare in vitro. Sau direct fertilizare în vitro”, a mai adăugat dr. Andreas Vythoulkas.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *