Dinți mai albi la tine acasă

Ai văzut și tu acele selfie-uri în care protagonistele afișează un zâmbet mare, alb și luminios? Și de cele mai multe ori, le-ai invidiat pentru dinții albi, ca de lapte, pe care îi expun cu mândrie? Află că, pe lângă tratamentele stomatologice, poți apela la metode clasice, la îndemâna oricui, noninvazive și ieftine, pentru a avea o dantură strălucitioare.

De ce se îngălbenesc dinții?

Dinții se îngălbenesc din două motive, care agravează acest proces odată cu înaintarea în vârstă:

Distrugerea smalțului

Stratul exterior al dinților este acoperit de smalț, care are o culoare foarte apropiată de alb și protejează structura dintelui în adâncime. Sub smalț se află un strat de țesut numit dentină, care este galben-maroniu. Când stratul de smalț se estompează sau se îndepărtează, dinții încep să pară mai întunecați.

Alimentele acide, îmbolnăvirea gingiilor și îmbătrânirea afectează smalțul dinților. În plus, există persoane care au smalțul dentar mai subțire din naștere, iar acestea vor fi mai repede afectate de îngălbenirea dinților.

Petele

Anumite alimente și băuturi, cum ar fi cafeaua, pot păta dinții. Unele alimente care îngălbenesc dinții pot chiar să atace smalțul, accelerând astfel îngălbenirea dinților. De asemenea, fumatul și anumite tipuri de antibiotice conduc la îngălbenirea dinților.

Iată mai jos 5 metode home-made de albire a dinților:

Schimbă-ți regimul alimentar

Elimină alimentele care pot păta dinții. Alimentele și băuturile care conțin tanini, cum ar fi vinul și ceaiul vor lăsa urme vizibile pe dinți. Cafeaua și sucurile colorate sunt și eleinamici ai dinților albi.Alimentele acide pot face ca dinții să arate galbeni prin uzarea smalțului. Persoanele care sunt preocupate de culoarea dinților trebuie să evite consumul excesiv de citrice, cafea și băuturi acidulate. Dinții trebuie periați după consumarea acestor produse.

Dentiștii recomandă, în general, să așteptați 30 de minute după masă înainte de periajul dinților. Acizii pot penetra smalțul, astfel încât curățarea prea rapidă poate afecta dantura.

Periajul cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu ajută la îndepărtarea petele de pe dinți. Unii oameni se tem că bicarbonatul de sodiu este prea aspru și poate afecta smalțul, dar cercetările recentă în domeniu arată că acesta este o modalitate sigură și noninvazivă de a elimina petele. Bicarbonatul ajută, de asemenea, la combaterea bacteriilor, reducând astfel placa bacteriană și  împiedicând deteriorarea dinților.

Utilizarea peroxidului de hidrogen

Peroxidul de hidrogen, așa cum este numită apa oxigenată, este un înălbitor ușor, care poate ajuta la albirea dinților. Pentru o albire optimă, periajul se poate face cu un amestec de bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen, timp de 1-2 minute, de două ori pe zi, pe parcursul unei săptămâni. Peroxidul de hidrogen poate crește însă sensibilitatea dinților, deci nu este potrivit pentru utilizarea pe termen lung sau pentru persoanele care au deja dinți sensibili. Această metodă ar trebui folosită doar ocazional

Căpșunile

După  masă, ar trebui să mâncați câteva căpșuni la desert. Căpșunile conțin acid folic, care, de fapt, ajută la curățarea și exfolierea dinților, făcându-i să pară mai albi. Puteți, de asemenea, să amestecați o căpșună cu bicarbonat de sodiu pentru o pastă de dinți naturală.Alte produse alimentare care ajută la curățarea naturală și albirea dinților includ mere, pere, morcovi și țelină.

Menținerea unei igiene orale adecvate

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a reduce îngălbenirea dinților. Periajul normal și folosirea unei periuțe interdentare sau a aței dentare împiedică deteriorarea gingiilor și îndepărtează petele.

O bună igienă orală include:

Periajul complet al dinților cel puțin de două ori pe zi, atât în jurul gingiilor, cât și în spatele dinților.

Folosirea unei paste de dinți cu fluor. Fluorul previne cariile dentare. Deși unii oameni se opun utilizării fluorurii, medicii dentiști afirmă că fluorura este sigură și benefică pentru dinți.

Folosirea aței dentare pentru a elimina placa dintre dinți.

Foarte puțini oameni au dinți albi în mod natural, deoarece dinții au tendința de a deveni galbeni, odată cu trecerea timpului. Dinții galbeni nu sunt, de obicei, semnul unei probleme de sănătate, doar un dentist poate să confirme astfel de  probleme dentare.

Carmen S. – Editor femeiintendinte.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *