Descopera beneficiile fitoterapiei. Acestea sunt plantele de apartament care te ajută să te simți mai bine în auto-izolare

În ultima perioadă, tot mai mulți psihologi au ieșit în spațiul public și au vorbit despre efectele pe care le are statul în casă asupra stării de spirit. Pe lângă discutiile cu familia, prietenii, cunoscuții sau utilizarea liniile telefonice dedicate, ei mai recomandă terapia prin plante. 

Cunoscută sunt numele de fitoterapie, terapia cu plante este cea mai accesibilă și eficientă metodă de îmbunătățire a stării de spirit în această perioadă. Oferindu-le dragoste, atenție, grijă și privindu-le în timp ce cresc și înfloresc, plantele de apartament îți dau o stare de bine. 

Mai jos găsiți câteva exemple de plante de apartament cunoscute pentru beneficiile pe care le au asupra stării de spirit:

Limba soacrei (Sansevieria)

Extrem de rezistentă, adaptabilă și ușor de îngrijit, poate fi așezată într-un loc în care lumina nu cade direct pe, putând rezista și la lumină scăzută. Se udă o dată la două săptămâni în lunile mai calde și la fiecare trei până la patru săptămâni în lunile cu temperaturi mai scăzute. 

Epipremnum Pinnatum (Pothos) 

Cu frunze mici și în formă de inimă, planta Pothos are nevoie de lumină puternică, dar nu trebuie să fie expusă direct în lumina solară. În perioada de creștere are nevoie de un sol umed, trebuind să fie udată cu o cantitate potrivită de apă o dată la două zile în lunile calde, iar în sezonul rece – o dată pe săptămână.

Monstera

Fiind din specia plantelor permanente verzi, monstera este puțin mai dificil de îngrijit. Trebuie udată zilnic, mai ales în lunile calde, fiind nevoie și de stropirea frunzelor cu apă  – când temperaturile sunt mult prea ridicate. Are nevoie de lumină puternică, dar de evitat așezarea ei direct în dreptul razelor solare, deoarece frunzele pot suferi – se ard. 

Câteva sfaturi:

  • Nu e nevoie să achiziționezi plante noi, ci începe să le îngrijești pe cele pe care le ai deja în apartament. Mai multe plante nu înseamnă întotdeauna mai multă satisfacție. Relația cu plantele este despre calitatea de îngrijire, nu despre cantitate.
  • Nu exagera cu udatul. Apa excesivă ucide planta. Trebuie să înveți să lași plantele să-și finalizeze procesele de creștere. În schimb, vorbește-le pozitiv și bucură-te de frumusețea lor.
  • Ai răbdare. Plantele au și ele propriul proces de dezvoltare, nu trebuie grăbit. Așteaptă, îngrijește-le, vorbește-le. Peste un timp, te vei bucura de rezultate!
  • Bucură-te de grădinărit la tine pe balcon, reconectează-te cu natura. Schimbă pământul din ghivecele plantelor dacă nu a mai fost înlocuit de mai mult de un an.
  • Îngrijirea plantelor este, la urma urmei, o formă de auto-îngrijire, nu trebuie să te simți obligat să o faci, deoarece plantele simt. Fă ceva nou pentru a păstra procesul interesant și plăcut: dansează, cântă, bea sucul de dimineață – în timp ce uzi plantele.

Articol realizat de Sanziana C. – redactor femeiintendinte.ro

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *