Am abordat in acest material tema conflictelor plecand de la convingerea ca in orice situatie, profesionala sau personala, singura persoana asupra careia ai control si poti sa actionezi esti doar tu. Nu ai control asupra celuilalt, asupra a ceea ce gandeste, a felului in care se comporta sau se exprima. Dar felul in care te pozitionezi, atitudinea, limbajul si actiunile tale depind doar de tine.
Astfel, am schitat mai jos cateva recomandari despre ce ai putea sa faci pentru a evita, diminua sau iesi din conflictele care apar uneori la birou:
Ramai centrat in mod neutru la scopul activitatii sau al proiectului in care lucrezi.
In momentul in care celalat „te prinde” in vartejul conflictului, capacitatea ta de concentrare si atentie la obiectiv scade, se altereaza, etc. si astfel va avea de suferit si rezultatul tau profesional. Nu intra pe terenul furiei, rautatii sau incompetentei celuilalt si nici nu-l judeca. Mentine-ti atentia la obiectiv si rapoteaza-te la acesta (eventual reaminteste-l si celorlalti implicati) in momentul in care simti ca discutia risca sa deraieze.
Fii cat se poate de transparent cu informatiile pe care le detii si cu intentiile tale.
Cand colegii simt si vad asta, tendinta naturala este sa procedeze la fel si sa se pozitioneze de aceeasi parte cu tine. Iar ideile noi pe care le vor exprima, le vor exprima din dorinta de a completa, de a imbunatati, nu de pe o pozitie de contra.
Nu tine cu dintii de ideile tale.
Negociaza relaxat cu membrii echipei modalitatile de lucru, actiunile care urmeaza sa fie intreprinse. Contributia ta la reusita unui proiect sau a unui task poate consta si in stilul cooperant, in flexibilitate, in deschiderea fata de idei si abordari diferite de ale tale, in capacitatea de a coagula membrii echipei. Rigiditatea da nastere la rigiditate, ceea ce duce la conflict (deschis sau nu), care mai apoi se traduce prin stagnare si/sau prin scaderea calitatii rezultatului.
Actioneaza din dorinta de a realiza ceva, din dorinta de a face parte din sau a crea o echipa armonioasa, nu din frica de a-ti pierde job-ul, de a nu fi sanctionat sau de a fi „sapat pe la spate”. Frica este distructiva, dorinta este creatoare
Si nu in ultimul rand, exprima-ti cu asertivitate ideile si parerile. Prezinta-le sub forma de propuneri si nu de impuneri. Asculta-i cu adevarat si pe ceilalti cand isi expun propriile opinii (s-ar putea ca niciuna din ideile initiale sa nu ramana in picioare, in schimb sa rezulte una noua si mai buna).
Sau organizeaza-te cu echipa sa mergeti la un workshop pe tema gestionarii conflictelor sustinut de un trainer sau de un consilier care sa va ajute sa functionati mai bine ca o echipa. Sau cum ar fi sa te duci la persoana cu care ai cea mai anevoiaosa colaborare si sa ii spui, de exemplu: „Hai sa mergem la un workshop de inteligenta emotionala”? . Si elementul surpriza poate fi o modalitate buna de dezamorsare a unui conflict: sa spui ceva cu totul imprevizibil sau dintr-un un domeniu neasteptat.
Si inainte sa inchei, mai fac o precizare: pentru a avea rezultate, este nevoie ca recomandarile de mai sus (si altele despre care poate mai cititi sau auziti) sa fie folosite in mod constant in viata de zi cu zi de la birou si este nevoie de un efort constient de a le aplica in mod recurent pana cand ajung sa devina reflexe. Pe termen scurt aceasta abordare poate sa nu para utila sau fezabila, dar pe termen mediu si lung sigur functioneaza. Vor exista si exceptii, desigur, situatii care par fara solutie si poate chiar asa sunt. Dar acestea vor fi mai putine.
Spor si inspiratie va doresc!
Daniela Tudosie
Consilier Dezvoltare Personala // Consilier Vocational
https://www.facebook.com/ProiecteDeViata/
Lasă un răspuns