Cum asortezi ciocolata cu vinul

Asocierea dintre vin şi ciocolată nu-i lucru uşor. Iată câteva recomandări, pentru a descoperi armonia gustativă care prefigurează o seară romantică în doi.

Câteva reguli generale

Vinuri roşii tinere, fructuoase, cu tanini fini merg cu ciocolate semi-amare, cu arome de zmeură şi de fructe roşii. Vinuri roşii învechite merg cu ciocolată extra-amară ce prezintă arome de cafea şi cacao. Vinuri albe cu note predominante de mere verzi, citrice, condimente, miere, caramel se asortează elegant cu ciocolata albă, ce are arome similare vinului. Vinuri licoroase, dulci, puternice, se potrivesc cu ciocolata semi-amară sau amară.

Degustă pentru a compara

Gustă şi combinaţiile diferite de ciocolată şi vin, Începe cu sortimentele mai uşoare de ciocolată şi sfârşeşte cu produsele intense, amărui sau dulci-amărui. Ţine cont de tanini, de arome şi de conţinutul de zahăr.

Zahăr mai mult, vin mai dulce

Ca regulă generală, cu cât ciocolata are conţinut mai mare de zahăr, cu atât vinul ales trebuie să fie mai dulce, mai aromat. Ciocolata cu lapte se armonizează mai bine cu vinurile albe dulci, din struguri culeşi târziu (de tip Grasă de Cotnari sau Tokaji), sau cu vinurile albe licoroase (Xeres, Lacrima lui Ovidiu). Ciocolatei negre i se potrivesc mai bine vinurile roşii cu conţinut mare de tanini.

Cu ce e bună ciocolata neagră

Ciocolata neagră şi cea dulce-amăruie cer vinuri care au fost maturate în baric, ceea ce le conferă arome de vanilie, ciocolată, cafea. Poţi încerca un Pinot Noir, un Merlot sau un Porto învechit.

Vinuri pentru ciocolata albă

Ciocolata albă este mai cremoasă şi are arome ce amintesc de cele ale untului, ceea ce o face parteneră ideală pentru un vin dulce de Xeres sau cu un vin efervescent Moscato d’Asti. O poţi combina şi cu un vin roşu taninos şi cu conţinut mare de alcool, cu condiţia de a degusta mai întâi.

Ce se potriveşte ciocolatei cu lapte

Un Pinot Noir sau un Merlot lejer se potrivesc varietăţilor de cicolată cu lapte – la fel şi un Porto Ruby.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *