Când sarcina nu apare pe cale naturală, după mai bine de 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate, știința dă o mână de ajutor cuplurilor ce visează să devină părinți. Iar inseminarea artificială, cunoscută și sub numele de inseminare intrauterină, este una dintre procedurile care ajută la îndeplinirea acestor visuri.
Am dorit să aflăm mai multe despre această procedură și am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, iată ce am aflat.
IA (inseminarea artificială) este procedura prin care sperma, prelucrată în laborator, este introdusă adânc în uter cu ajutorul unui tub din plastic, foarte subțire ca dimensiune. Se ajunge la această hotărâre, de a recurge la această procedură atunci când:
- Bărbatul nu poate ejacula în vaginul partenerei, cele mai întâlnite cauze fiind ejacularea retrogradă, diagnostice ca diabet zaharat sau scleroză multiplă
- Femeia are mucus cervical inadecvat
- Bărbatul vrea să-și conserve sperma (fie este vorba despre o afecțiune malignă, fie despre vasectomie)
- Îngustarea canalului colului uterin
- Diagnostic de HIV în cuplu (partenera HIV negativ, bărbatul HIV pozitiv)
- Sperma provine de la un donator
- Infertilitate din cauze necunoscute
- Partenerii locuiesc mult timp departe unul de celălalt și nu pot avea contact sexual – în acest caz, sperma partenerului este colectată în condiții speciale, se congelează și se stochează până în momentul în care se ia hotărârea de a începe demersurile pentru procedura de inseminare.
Cel mai potrivit moment pentru inseminarea artificială este în perioada de maximă fertilitate, atunci când ovulul se află în trompa uterină (momentul putând fi aflat prin monitorizare ecografică).
Tehnica de inseminare intrauterină nu este dureroasă, nu durează mult și se efectuează ambulatoriu. Sperma se recoltează prin masturbare, într-o cameră special amenajată din clinică. Se recomandă ca proba să fie luată după trei zile de abstinență sexuală. Apoi, sperma este pregătită în laborator și, printr-un cateter special, foarte subțire, se introduce în colul uterin. În timpul procedurii, femeia poate simți ușoare crampe uterine, iar după finalizare poate să apară un disconfort abdominal în primele 12-24 de ore. De asemenea, pot să mai apară ușoare sângerări vaginale, dar nu există restricții de stat la pat.
Rata de succes a inseminării artificiale depinde mai mulți factori. Iar cei mai importanți sunt vârsta femeii, nu mai mare de 35 de ani, și sperma de bună calitate. Dacă după trei încercări de inseminare artificială nu apare sarcina, este bine să fie luată în calcul procedura de fertilizare in vitro.
Lasă un răspuns