Ce este infertilitatea secundară

Infertilitatea secundară reprezintă incapacitatea de a mai obține o sarcină deși, anterior, unul sau ambii parteneri au mai conceput copii. Infertilitatea secundară are ca și cauze multe dintre cele care stau și la baza infertilității primare. Asta înseamnă că poate fi vorba atât de patologia feminină cât și cea masculină.

Factorul principal cauzator de infertilitate secundară este, și în acest caz, vârsta, știut fiind faptul că rezerva ovariană este în scădere pe măsura trecerii timpului. Dacă gradul de fertilitate este ridicat între 21 și 31 de ani, după această vârstă șansele de a concepe scad la 25%, ajungând ca la 40 de ani ele să fie de numai 3-8%. În cazul femeilor, fertilitatea secundară poate avea ca și cauze, în afara disfuncției ovulatorii, endometrioza, anomaliile imunologice și endocrinologice, leziuni ale trompelor uterine sau afecțiuni ale uterului, inclusiv fibromul. De asemenea, cauză de infertilitate secundară feminină poate fi și o intervenție chirurgicală sau o complicație legată de o sarcină anterioară. Sunt luate în considerare, desigur, menopauza precoce și bolile cu transmitere sexuală (Chlamydia, gonoreea, HPV) care au fost contactate după nașterea unui copil. Dar și afecțiuni cronice precum diabetul zaharat și hipertensiunea arterială.

Deși în cazul bărbaților vârsta nu are o importanță atât de mare ca în cel al femeilor, există unele aspecte care pot constitui cauze de infertilitate secundară. Ne referim la scăderea potențialului spermei bărbatului matur de a fertiliza ovulul, în primul rând. Apoi, poate fi vorba despre impotență și deficiențe apărute în spermatogeneză. Nu sunt trecute cu vederea nici anomaliile hormonale, respectiv problemele tiroidiene și nivelul scăzut de testosteron.

Poate că la prima vedere par exagerări, însă studiile științifice efectuate au demonstrat că inclusiv medicamentele consumate, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, greutatea, consumul de alcoolul, drogurile, fumatul și stresul pot fi cauze ale infertilității secundare. Și steroizii anabolizanți (utilizați pentru creșterea masei musculare), folosiți timp îndelungat, pot reduce numărul și motilitatea spermatozoizilor, consecința fiind infertilitatea.

Deși nu neapărat la fel de traumatizantă din punct de vedere emoțional precum infertilitatea primară, și cea secundară poate fi cauzatoare de anxietate și chiar depresie. A suferi în tăcere și a aștepta miracole, nu este cea mai corectă abordare. Adresați-vă unui specialist în infertilitate pentru o evaluare medicală. În urma investigațiilor pe care acesta le va efectua, se poate face primul pas în găsirea unor soluții. În funcție de cauzele care au condus la infertilitate secundară, se poate lua în considerare inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro, cu spermă sau ovule donate.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *