Ce este fertilizarea in vitro

Când sarcina nu apare pe cale naturală, după mai bine de 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate, tehnicile de reproducere asistată da o mână de ajutor cuplurilor ce visează să devină părinți, inseminarea artificială și fertilizarea in vitro fiind cele mai cunoscute.

Dacă într-un material trecut am vorbit despre inseminarea artificială, ce înseamnă și care sunt cazurile în care șansele de reușită sunt cele mai mari, am dorit să aflăm mai multe și despre fertilizarea in vitro, motiv pentru care am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, iată ce am aflat.

Procedura de fertilizare in vitro se indicată atunci când există anumite probleme medicale în cuplu. Acestea sunt trompe uterine înfundate sau nu mai există (în urma unei intervenții chirurgicale), endometrioză, anumite cauze imunologice și, nu în ultimul rând, atunci când există probleme de infertilitate masculină.

Fertilizarea in vitro înseamnă crearea embrionului uman în afara corpului. Reprezintă o metodă de reproducere umană asistată laborioasă, ce se poate întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp și cuprinde mai multe etape bine stabilite:

Stimularea ovariană – așa cum îi spune și numele, este etapa în care, prin tratament medicamentos se urmărește stimularea ovarelor în scopul de a obține mai multe ovule. Acest lucru are loc controlat, monitorizarea acestora se realizează prin ecografie transvaginală și cu ajutorul unor teste hormonale din sângele pacientei. Tratamentul de stimulare hormonală este adaptat nevoilor fiecărei femei, nu este unul standard, și se raportează la vârsta pacientei, la modul în care ovarele pacientei reacționează, dar și de nevoile cuplului. Din păcate, a continuat dr Vythoulkas, tratamentul de stimulare ovariană nu garantează recoltarea ovulelor. Este important de știut că unele femei nu pot produce mai mulți foliculi, chiar și cu ajutorul acestui tratament medicamentos.

Puncția  – reprezintă colectarea ovocitelor și se realizează sub ghidaj ecografic. Se realizează cu o anestezie ușoară, astfel încât pacienta nu va resimți vreo durere. Este o procedură scurtă, iar la două ore după intervenție, femeia poate pleca din clinică. Este bine ca viitoarea mămică să știe că înainte cu 12 ore de efectuarea procedurii, este bine să nu mănânce, să nu bea cafea, să limiteze consumul de apă pentru a preîntâmpina apariția senzației de vomă.

Fertilizarea – reprezintă procedura în care ovocitele recoltate sunt fertilizate cu spermatozoizii din materialul seminal al partenerului. După câteva zile de la fertilizare, la finalul acestui pas, medicul află care este numărul embrionilor viabili ce pot fi transferați apoi în uterul femeii.

Transferul embrionar – după fertilizare, embrionii sănătoși, rezultați prin fertilizare, sunt transferați în uter cu ajutorul unui cateter foarte de fin. Transferul se face la 2-6 zile de la puncția foliculară. Pentru că nu este o intervenție dureroasă, nu necesită anestezie.

După acest ultim pas, pacienta va sta în repaus 2-3 zile – activități ușoare, fără efort fizic. Rezultatul procedurii de fertilizare in vitro se află cu ajutorul unei analize de sânge, beta hCG, și al unui test de sarcină, teste care se fac la 14 zile de la transferul embrionar, ne-a mai spus dr. Vythoulkas.

Ca și în cazurile unor sarcini obținute normal, există riscul de a apărea complicații, în special dacă vârsta pacientelor este mai ridicată sau au sarcini multiple pierdute. Sarcina obținută prin fertilizare în vitro decurge ca o sarcină spontană.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *