Cauzele feminine ale infertilității

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, unul din șase cupluri din lume este infertil. Însă aceste date sunt în schimbare și este destul de probabil ca, într-un interval de timp mai scurt sau mai lung, cifrele să se modifice.

Mitul potrivit căruia „vina” de a nu putea avea copii este exclusiv feminină a fost de mult spulberat.  Realitatea a demonstrat că aceasta este foarte corect împărțită la doi, atât femeilor cât și bărbaților revenindu-le câte un procent de 50%. Cauzele infertilității sunt, desigur, diferite.

Principalele cauze de infertilitate la femei

Cauzele problemelor de infertilitate sunt variate, de la cele de natură medicală, hormonală, anatomică sau asociate cu stresul cronic și sedentarismul. Însa înainte de a mă referi la fiecare dintre acestea trebuie neapărat menționat faptul că cel mai periculos dușman al femeii care își dorește copii este vârsta. Amânarea momentului în care aceasta se hotărăște să devină mamă poate deveni principala cauză de infertilitate… Pentru că rezerva ovariană nu este inepuizabilă și nici nu se află nelimitat la dispoziția acesteia. Din păcate.

Referindu-ne la cauzele de natură medicală, una dintre cele mai frecvente este endometrioza.  Este o afecțiune în care celulele din mucoasa uterului (endometru) migrează și se dezvoltă în alte zone ale pelvisului. Endometrioza poate deteriora trompele uterine și ovarele, ceea ce modifică în mod semnificativ mișcarea ovulului și a spermatozoizilor. Și chiar dacă nici trompele și nici ovarele nu sunt deteriorate, endometrioza tot poate afecta fertilizarea ovulului, dezvoltarea embrionului și implantarea lui.

O altă cauză de infertilitate feminină o reprezintă sindromul ovarului polichistic. Acesta se instalează atunci când organismul produce în exces androgeni (hormoni masculini), ovarele nu mai funcționează normal și ovulația nu are loc.

Problemele colului uterin (cervix) pot împiedica și ele obținerea unei sarcini. Poate fi vorba despre malformații congenitale ale colului, stenoze sau o secreție inadecvată de mucus. (În perioada ovulației mucusul cervical este, în mod normal, subțire și apos, astfel încât sperma să poată ”înota” prin el. Când acesta este gros sau de slabă calitate, va împiedica spermatozoizii să de deplaseze către trompele uterine.)

Problemele de la nivelul trompelor uterine se înscriu și ele pe lista cauzelor de infertilitate. Obstrucția (înfundarea) acestora face imposibilă fie fecundarea ovulului, fie deplasarea ovulului fecundat către cavitatea uterină.

Fibroamele uterine, polipii endometriali, bolile autoimune (lupus eritematos, miastenia gravis etc) sau cele sistemice (tiroidiene, hepatice, renale, celiachie) pot reprezenta, de asemenea, cauze de infertilitate.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *