Avortul spontan recurent, cauză a infertilității

Pierderea unei sarcini este una dintre cele mai traumatizante experiențe. Deși, din păcate, un avort nu este ceva neobișnuit, mai multe avorturi repetate sunt resimțite ca un oribil coșmar. Statisticile indică faptul că 15 – 20% dintre sarcini se termină prin avort, trei sferturi dintre ele în primele 12 săptămâni.

Avortul spontan recurent este definit ca pierderea a două sau mai multe sarcini clinice (confirmate ecografic) consecutive. Avortul spontan poate avea loc precoce (înainte de săptămâna 14) sau tardiv (după săptămâna 14). Imposibilitatea de a duce o sarcină la termen este considerată tot o cauză a infertilității, motiv pentru care specialistul va recomanda (eventual ambilor parteneri) efectuarea unor teste care să conduca la depistarea cauzei și tratarea ei.

Astfel, el poate recomanda teste de sânge pentru verificarea cromozomilor, tulburărilor imunologice, agenților de coagulare, glandelor, sau hormonilor. De asemenea, ar putea fi necesare investigații precum histerosalpingografia (în vederea verificării adeziunilor, polipilor, fibroamelor, țesuturilor cicatriciale sau anomaliilor trompelor uterine) sau screeningul generic (PGS). Cele mai frecvente cauze medicale ale avortului spontan sunt:

Problemele genetice (anomaliile cromozomiale ale embrionului). Avortul spontan apare în primul trimestru de sarcină.

Nivelurile anormale de hormoni. Avortul mai poate apărea și atunci când mucoasa uterină nu se dezvoltă suficient. Rezultatul final este că ovulele fertilizate nu au cel mai bun mediu pentru implantare și hrănire. Acest lucru poate fi atribuit nivelurilor hormonale anormale. Femeile cu probleme ale glandei tiroide și ale glandei suprarenale precum și cele cu diabet sunt, de obicei, cu un risc mai mare de avort cauzat de dezechilibre hormonale. În plus, un nivel ridicat de prolactină poate perturba și dezvoltarea normală a mucoasei uterine.

Probleme structurale

Problemele structurale sau forma uterului pot provoca avort, de obicei prin interferarea cu implantarea ovulului fecundat. Fibromele uterine pot provoca infertilitate dacă blochează deschiderea trompelor sau dacă poziția lor afectează funcționarea normală a mucoasei uterine. Un sept (perete fibros care împarte cavitatea uterină) poate provoca o slabă implantare și pierderea sarcinii.

Probleme cervicale

O altă cauză a avortului este un „col uterin incompetent”, ceea ce înseamnă că mușchiul cervical este slăbit și nu poate rămâne închis pe măsură ce fătul în curs de dezvoltare crește și atinge o anumită greutate care pune presiune asupra orificiului cervical.

Infecţii

Infecțiile precum rubeola, herpes simplex, ureaplasma, citomegalovirus și chlamydia pot afecta dezvoltarea fătului și, în unele cazuri, pot provoca avort.

Factori de mediu

Toxinele de mediu la care puteți fi expuse pot duce, de asemenea, la leziuni ale fătului sau avort. Studiile mai indică și faptul că utilizarea tutunului, cafeinei și alcoolului pot afecta dezvoltarea fetală și pot duce la avort.

Cauze imunologice

O categorie de probleme imunologice care pot provoca avorturi sunt anticorpii antifosfolipidici. O altă categorie de cauze imunologice de avort spontan sunt cele care împiedică răspunsul protector normal al femeii vizavi de embrion.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *